sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Hämähäkin verkko tai tähti -tilkkublokki - - - ohje

Olen jonkin aikaa halunnut kokeilla omaa hämähäkinverkkotilkkublokkia ja nyt oli omaa aikaa tehdä se. Hämähäkin seittiä se muistuttaa silloin kun neljä osaa kootaan niin, että valkoiset osat jäävät reunoille ja keskelle tulee kaikki värikkäät osat. Näin yhtenä blokkina se on hieno näin, korostaen tähtikuviota. Esim. Pinterestistä löytyy monia kuvia  Spider Web Quiltista!

Käytin siihen kaikista pienimpiä suloisia tilkkujani, joita en ole malttanut laittaa pois. Valkoista kangasta jää usein ja se raikastaa tämän tähtösen. Lisäksi tarvittiin paperia, sillä tekniikan nimi on paper piecing. Tästä syntyikin tutorial:Tarvitaan tasasivuisen neliön muotoinen paperin pala. Tässä tapauksessa käytin tavallista kopiopaperia, mutta kaavapaperi olisi ollut sopivamman paksuinen, joten kehoitan käyttämään sitä. Taita paperi kulmittain puoliksi ja leikkaa kahdeksi kolmioksi taiteviivaa pitkin. Työhön tarvitaan neljä kolmiota.Merkkaa kolmion pitkälle sivulle keskikohta. Mittaa 6cm suorasta kulmasta molempiin suuntiin.Ja pitkältä sivulta merkit keskikohdan molemmin puolin sentin päähän. Sitten vedä viivat pitkän sivun merkeistä lyhyiden sivujen merkkeihin. Tee keskikohdasta kopio valkoisen kankaan palalle.Eli tarvitaan kolme kolmiota ja yksi kaava, joka on solmion mallinen :)Leikkaa valkoisesta kankaasta neljä "solmiota"
Liimaa valkoset palat pienellä liimapuikon sivelyllä papereihin.Sitten valitse väripalat silputtavaksi :)Silppua kankaista suikaleita, joiden toinen pää on leveämpi kuin toinen. Minä tein hieman liian pieniä suikaleita, mutta sainkin tosi värikkään silppusalaatin. Alla oleva silppumäärä riitti yhteen kolmioon.
 


Aloita palojen ompelu valkoisen kankaan vierestä. Oikeat puolet vastakkain. Aloita pidemmillä suikaleilla ja lopussa voit käyttää pienimmän silpun.


Avaa suikale oikein päin (voit silittää joka kankaan ompelun välissä, jos haluat olla perusteellinen), ja ompele seuraava suikale ja käännä auki oikein päin. Käytä (suosittelen)korkeintaan paininjalan leveyttä saumanvarana. Kaikki palat ommellaan siis kiinni paperiin ja työ pysyy näin koko ajan kasassa. Ainoa saumavara, jossa pitäisi käyttää samaa leveyttä on ensimmäinen suikale, joka kiinnitetään valkoiseen keskiosaan, jotta saadaan tähden sisänurkat täsmäämään.

 

Ensimmäinen kolmioista on valmis. Nyt leikkuupöydälle.Käännä paperipuoli ylöspäin.Käytä viivainta ja leikkaa paperin reunaa pitkin ylimääräiset pois. Saksillakin voit tehdä saman ilman viivainta.Valmis eka tilkkublokin osa.Ompele kolme lisää samalla metodilla.
Revi tässä vaiheessa paperit pois takapuolelta. Tässä olikin hommaa, kun olin tehnyt niin pienet tilkut. Tästä vaiheesta ei ole kuvaa. Kaavapaperi olisi lähtenyt hienosti pois...

Ompele kaksi kappaletta yhteen ja täsmää valkoisen palan sauma, jotta saat tähden sisänurkan kauniiksi. Muut saumat menevät sikin sokin :) Ei tarvitse kohdistaa :)Lopputulos on minun tapauksessani 27x27cm blokki.Valmis!!!!!!
Olisi kiva nähdä, jos olet tehnyt spiderwebin. Kommentoi linkki blogiisi!

4 kommenttia:

 1. Onpa hieno! Jos sitä joskus vielä innoistuisi omepelemaankin... Tällaisia kun katselee niin tekisi mieli itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Johanna! Jos vielä teen tuollaisen, niin hieman isommilla tilkuilla. Toinen kerta toden sanoo. Kivaa oli kyllä!

  VastaaPoista
 3. Selkeä ohje, kiitos. Käytitkö tavallista (paperi) liimapuikkoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta. Käytin tavallista (halppiskehnoa) liimapuikkoa, joka pitää valkoisen kankaan paikoillaan ompelun ajan, mutta irtoaa helposti taustapaperin repimisessä :)

   Poista